vetrinarkliniken_birsta_loggo

Avlivning och kremering

När det är dags för den sista vilan så hjälper vi er gärna till ett lugnt, tryggt och värdigt avslut. Vi försöker alltid att möta era önskemål i form av tidsbokning, hur ni vill att det ska vara inne på rummet (nedsläckt eller upptänt, tända ljus eller inte, och så vidare) och om ni vill vara med under tiden eller inte.

Många väljer att vara med vid själva insomnandet, men för en del kan det kännas väldigt jobbigt och då finns alternativet att lämna djuret med oss. Alla beslut respekteras, du ska göra det som känns bäst för dig och ditt djur.

Avliva hund med dåliga tänder

Hur vet man när det är dags att avliva?

Att välja avlivning för att lindra lidande hos ett djur är ett tungt men viktigt beslut. Hos Veterinärkliniken Birsta förstår vi betydelsen av detta val och tillämpar stor hänsyn till djurets välbefinnande. Vårt professionella team är empatiskt och säkerställer att proceduren utförs med största respekt och omsorg.

Tecken på att det kan vara dags att överväga avlivning kan bland annat vara:

Hundar och katter samt små sällskapsdjur som kaniner, råttor och hamstrar kan ofta dölja sitt dåliga mående. Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa subtila tecken för att förstå när det är dags att agera för deras bästa.

Hur går avlivningen till?

Våra erfarna veterinärer och sköterskor samarbetar för att skapa en fridfull och tröstande atmosfär under avlivningen. Det är viktigt att du får insikt i hur denna lugna stund går till, samt att du berättar för oss om något inte känns bra eller om du vill att vi gör på ett visst sätt. På vår klinik genomförs avlivningen med noggrann planering och full respekt för ditt älskade djur i varje steg av processen.

När du kommer till kliniken får du börja med att fylla i en avlivningskvittens i vår reception. Där väljer du bland annat om du vill vara med eller ej, hur vi ska göra med kroppen efteråt samt om du önskar att vi tar ett tass- eller nosavtryck efteråt. Vi brukar ta betalt före avlivningen, så slipper du detta efteråt. Vi tar emot kort eller Swish, ej kontanter. 

Avlivning hund

När det är dags för avlivning av din älskade hund ser vi till att hela processen är så lugn och skonsam som möjligt. Först injiceras hunden med ett lugnande medel, liknande en vaccination. Ibland får hunden det lugnande medlet i en muskel och ibland under huden (då ofta uppe på huvudet). Vi är tacksamma om du vill berätta för oss om hunden avlivas på grund av aggressivitet, då får du gärna medhava egen munkorg alternativt låna en av oss när du kommer till kliniken, så både du som djurägare och vår personal kan känna sig lugna och trygga vid avlivningen. Efter att hunden har blivit trött och ser ut att sova, injiceras ett narkosmedel som fördjupar sömnen ytterligare. Under denna fas kan din hund ta långa, djupa andetag och känna sig lugn.

Avslutningsvis administrerar veterinären avlivningsvätskan. Under denna sista del av processen kan din hund ta flera djupa andetag eller suckar innan andningen till sist upphör. Det finns också en risk att hunden tömmer sig på urin och avföring. Avlivningen går lugnt och stilla till, och det är viktigt att det är lugn och ro omkring er när ni tar ert sista farväl.

Avlivning katt

När din katt avlivas får den först en spruta med lugnande. Efter att katten har blivit lugn och trött av sprutan, injiceras avlivningsvätskan. Efter sprutan kan det ta en stund innan kattens andning upphör, följt av hjärtats slag. Ni har möjlighet att säga farväl i lugn och ro, men om ni föredrar sällskap finns vi där för att erbjuda stöd. Vi övervakar noggrant kattens hjärta när andningen har upphört och konstaterar när hjärtat har slutat slå. Vårt mål är att göra denna svåra stund så fridfull och kärleksfull som möjligt.

Avlivning smådjur

På vår veterinärklinik välkomnar vi olika smådjur och tillhandahåller avlivningstjänster även för dessa. Oavsett om det rör sig om kaniner, hamstrar, marsvin eller andra smådjur, förstår vi vikten av att behandla dem med samma hänsyn och omsorg som vi gör för hundar och katter.

Vad händer efter avlivningen?

När ditt djur har somnat in så får du gärna sitta kvar för att ta farväl om du vill det. Efter att du lämnat kliniken kommer vi att värdigt ta hand om ditt djur och skicka iväg kroppen för kremering. Om du inte vill kremera ditt djur finns även möjligheten att ta med det hem igen. Vi fixar kostnadsfritt en kartong (eller påsar till större djur) som du kan frakta hem djuret i. Vi kan även ta tass- och nosavtryck på ditt djur samt spara lite päls i en behållare utan någon extra kostnad! Om du önskar detta kryssar du i det på pappret som du fyller i innan avlivningen i vår reception. 

Begravning och kremering av djur

Efter avlivningen kan du välja att ta hem ditt husdjur för att begrava det hemmavid. Det är viktigt att kontrollera lokala regler i din kommun för begravning. På vår klinik erbjuder vi även kremering. Du kan antingen välja allmän kremering där djuret kremeras med andra och askan sprids på en äng i Bergsjö bakom krematoriet, eller separat kremering där du får tillbaka askan i en träurna. Urnan hämtar du sedan i vår reception, det brukar ta cirka 1-2 veckor från avlivningstillfället innan vi får tillbaka urnan till oss. Vi bistår med respekt och stöd i denna svåra tid.

Kontakta oss för mer information

Om du har frågor eller behöver mer information om avlivning och kremering är du välkommen att kontakta oss på Veterinärkliniken Birsta. Vi finns här för att stödja dig och ditt djur i dessa svåra stunder.

Boka en tid

Observera att tid samt datum som anges nedan är önskade tider & datum. Vi återkommer till dig per mail för att bekräfta din bokning.

Vill du se vår prislista? Klicka här!

Telefon

060-750 14 70

Öppettider

Mån-fre: 08.00 - 17.00

Frågor om avlivning och kremering

Kostnaden för att avliva en hund varierar beroende på hur du vill göra med kroppen efteråt. På Veterinärkliniken Birsta erbjuder vi flera alternativ:

  • Om du väljer att ta med dig din hunds kropp hem kostar avlivningen 1495 kronor.
  • För allmän kremering av din hund är kostnaden 2695 kronor.
  • Om du föredrar separat kremering, där din hunds kropp hanteras separat hela vägen och askan kommer tillbaka i en urna, är priset 3395 kronor. Läs mer om priser.

Kostnaden för att avliva en katt varierar beroende av flera anledningar:

  • Om du väljer att ta med dig din katts kropp hem kostar avlivningen 1095 kronor.
  • För allmän kremering av din katt är kostnaden 1895 kronor.
  • Om du föredrar separat kremering, där din katts kropp hanteras separat hela vägen och askan kommer tillbaka i en urna, är priset 2995 kronor.

Beslutet att avliva en hund med artros är individuellt och bör diskuteras med en veterinär. Faktorer att överväga inkluderar graden av smärta, livskvalitet, svar på behandling, ålder och veterinärens rådgivning. Det viktigaste är att prioritera hundens välbefinnande.

Dåliga tänder i sig är inte en automatisk anledning till avlivning av en hund. Det beror på hur allvarliga tandproblemen är om de påverkar hundens hälsa och livskvalitet, och i de flesta fall går problemen att lösa med en tandåtgärd. Om tandproblem är allvarliga och påverkar hundens välbefinnande, ska man alltid överväga tandvård eller i vissa fall avlivning. Det är bäst att rådgöra med en veterinär för att bedöma situationen och få professionell rådgivning om lämpliga åtgärder.

Ja, du har möjlighet att vara närvarande vid avlivningen i de allra flesta fall. I vissa fall lånar vi in kaniner och gnagare på vår operationsavdelning under själva avlivningen, men då finns alltid möjligheten att vara med kaninen/gnagaren på ett rum innan och efteråt. Många ägare finner tröst i att vara där för sitt djur under dess sista stunder. Vi respekterar ditt beslut och kommer att stödja dig under hela processen. Om ni vill vara fler än 2 djurägare inne på rummet under avlivningen får ni gärna meddela oss det innan ert besök.

Absolut. Om du väljer individuell kremering, hanteras ditt djurs kropp separat och kommer tillbaka till oss i en urna. Vi kontaktar dig när urnan finns att hämta i vår reception. Det brukar ta cirka 1-3 veckor från avlivningstillfället tills att urnan kommer till oss.

Vid separat kremering brukar det ta cirka 1-3 veckor innan du får tillbaka askan i en urna. Vi kontaktar dig när urnan finns tillgänglig för upphämtning på vår klinik.

Separat kremering innebär att ditt djur hanteras helt separat från andra djur genom hela kremeringsprocessen. Efter kremeringen får du tillbaka askan i en urna. Detta alternativ är för dig som vill ha kontroll över din hunds eller katts aska och kanske skapa ett minne eller sprida askan på en speciell plats. För många djurägare är separat kremering ett värdigt sätt att ta farväl av sitt djur, och det ger en trygghet att endast ditt djur är med under hela processen.

Vid allmän kremering placeras flera djur tillsammans i samma kremeringsugn. Detta innebär att askan inte kan separeras och återlämnas till djurägaren. Allmän kremering är ett mer kostnadseffektivt alternativ än separat kremering, men askan kommer inte att returneras. Detta alternativ kan vara ett bra val för de som inte vill ha tillbaka askan eller som föredrar ett enklare sätt att säga farväl till sitt djur.

Att låta ditt djur somna in genom avlivning sker på ett sätt som är så smärtfritt och lugnande som möjligt för ditt djur. I de flesta fall ges ett lugnande medel innan själva avlivningen, vilket gör att djuret känner sig avslappnat och tryggt. När avlivningen sker, antingen genom en injektion eller annan metod, är det mycket ovanligt att djuret känner smärta eller obehag. För många djurägare är det en tröst att veta att deras djur går bort på ett fredligt sätt. Det är helt naturligt att känna sorg och oro inför detta beslut, och vi på Birsta Veterinärklinik är här för att stödja dig genom hela processen.