vetrinarkliniken_birsta_loggo

Ultraljud

Vi har möjlighet till ultraljudsutredningar hos oss. Vi gör till exempel fullständiga bukultraljud, urinvägsultraljud och ultraljud av andra enstaka organ. Vi utför även dräktighetsultraljud från ca dygn 28.

Vi har möjlighet att ta emot remisser från andra kliniker för ultraljudsundersökning. Remissen ska innehålla en fullständig journalkopia och samtliga provsvar och skickas till vår mailadress. 

Hund tar progesteronprov

Varför ultraljud?

Ultraljud är ofta ett bra alternativ när det kommer till bilddiagnostik. Det är även ett bra komplement till röntgen. Undersökningen gör inte ont och det är helt ofarligt för djuret. Vid vissa ultraljudsundersökningar kan djuret behöva positioneras på rygg och ligga stilla en längre stund. Om djuret tycker att det är obehagligt kan en spruta med lugnande medel ges (ej vid dräktighetsultraljud). Om du vet med dig att ditt djur har nära till oro får du gärna nämna det när du bokar ultraljudsbesöket. 

Ultraljud används för att få en tydlig bild av mjukdelar och för att kunna se organens funktion. Man kan till exempel använda ultraljud för att se inflammationer och för att upptäcka tumörer och urinstenar. Ultraljud kan även användas vid dräktighetsdiagnostik. 

Hur fungerar ultraljud?

Ultraljud fungerar genom högfrekventa ljudvågor som sänds ut och sedan reflekteras tillbaka och registreras på en bildskärm. Ofta är det bra att komplettera ultraljud med röntgen för att få en större helhetsbild.

Att tänka på innan ultraljud

Inför de flesta ultraljudsundersökningarna vill vi att ditt djur ska ha varit fastande i ca 6-8 timmar innan besöket, konsultera gärna oss inför besöket så du vet vad som gäller. Vatten får de dricka som vanligt. Djuret ska även vara ordentligt rastat inför besöket, förutom om det är urinvägar eller prostata som ska undersökas. Vi informerar om detta när du bokar ditt besök.

Vid vissa ultraljudsundersökningar kan djuret behöva positioneras på rygg och ligga stilla en längre stund. Om djuret tycker att det är obehagligt kan en spruta med lugnande medel ges (ej vid dräktighetsultraljud). Om du vet med dig att ditt djur har nära till oro får du gärna nämna det när du bokar ultraljudsbesöket.

Bukultraljud

Vid ett bukultraljud kan vi bland annat se urinstenar, inflammationer och förändringar på olika organ. I vissa fall fokuserar man på ett enskilt organ, till exempel levern, och i andra fall så utförs en mer omfattande utredning och överblick av flera organ. Detta kan till exempel behövas när man misstänker tumörsjukdom.

Dräktighetsultraljud

Vi utför dräktighetsultraljud från ca dygn 28 efter parning. Dräktighetsdiagnostik går att utföra tidigare (från dygn 21), men då det kan vara missvisande och det kan se ut som en avsaknad av foster trots att foster faktiskt finns så rekommenderar vi att ultraljuda tidigast från dygn 28. Du som djurägare får gärna vara med under ultraljudsundersökningen. Djuret ligger ofta positionerad på rygg under undersökningen i en vagga och de blir ofta lugna och trygga när deras matte eller husse står och klappar på dem medans. 

Det är inte en säker metod att räkna foster på ett ultraljud. Om du vill veta antalet foster är en röntgenundersökning efter ca dygn 48 ett bättre alternativ.  

Har du några frågor gällande ultraljud? Tveka inte att kontakta oss!

Boka en tid

Observera att tid samt datum som anges nedan är önskade tider & datum. Vi återkommer till dig per mail för att bekräfta din bokning.

Vill du se vår prislista? Klicka här!

Telefon

060-750 14 70

Öppettider

Mån-fre: 08.00 - 17.00

Dela inlägg :